Jag heter Anja Ferm Gustafsson och har sysslat med keramik sedan 1993. Det blir mest bruksgods helt enkelt för att jag fascineras av den dimensionen som användandet lägger till föremålet. Och av bruksgodset blir det mest tekoppar - bara för att jag tycker så mycket om att dricka te. Ingenting går upp mot att betrakta rykande te i en älskad kopp. Plötsligt har keramiken fått både doft, smak och liv. Vackert bruksgods ger också ett bra tillfälle till att införa mer skönhet i vardagen.

Jag inspireras mycket av andra formgivare och keramiker, men allra mest inspireras jag nog av den textila världen. Att översätta tyg till keramik är spännande eftersom det ena materialet är så mjukt och det andra så hårt. I den textila mönstervärlden hittar jag också mycket inspiration - de keramiska föremålen har mycket yta man måste göra någonting med. Och eftersom textilier egentligen bara är yta så är det mycket lärorikt att snegla på hur textilformgivare jobbar.

Jag arbetar i egen verkstad i Lund, den inte är stor - endast fyra kvadratmeter, men allting finns där, inom nära räckhåll dessutom. Alla moment från att forma den våta leran med händerna till att sätta ugnen, låta den bränna och sedan öppna ugnen och få ut resultatet - tycker jag är lika roliga och spännande. Leran är ett fantastiskt material som inte kompromissar vilket gör att man måste lära känna den och allt arbete i lera är i själva verket ett samarbete med leran. Det är omöjligt att förutspå resultatet fullt ut och det kan många gånger vara frustrerande, men det är också den stora tjusningen med keramiken - att det är omöjligt att uppnå full kontroll. Ibland blir resultatet mycket bättre än man hade trott, ibland mycket sämre och ibland blir resultatet lika bra men helt annorlunda.

tillbaka